Недоволството на транспортните фирми в България нараства
25.06.2018
Мондиалът в Русия поставя нови рекорди
26.06.2018

Какво накара Тръмп да преосмисли политиката си

Доналд Тръмп е един от американските президенти, които не се притесняват да предизвикат недоволството на жителите на Щатите. Той спечели президентските избори в САЩ в края на 2016г. след ожесточена предизборна кампания. Неговата победа беше съпроводена от многобройни протестни шествия, организирани от противниците му, които изразиха открито недоволство от новата обществена позиция на крупния бизнесмен. Огромна част от тях заля американските улици, за да покаже колко неподходящ е политическия стил на Тръмп за страната им и до какви последствия за американското общество може да доведе вота от ноември 2016г.

Упреците към него са с различен характер. Те се появиха още с заявлението му, че има намерение да участва в президентските избори като кандидат от Републиканската партия. Предизборната кампания беше изпълнена с компромати, които успяха да убедят значителна част от нерешителните гласоподаватели да се заявят твърдо против Доналд Тръмп. Постоянните обвинения в сексизъм и расизъм обаче не станаха пречка по пътя му към властта.

Американският бизнес магнат се прослави с идеите си за „стената“, която ще спре имиграционния поток от страна на Мексико и ще се отрази положително на икономиката и на нивото на престъпността в Щатите. Политиките на световния лидер по отношение на миграционния процес предизвикаха нова вълна от недоволство, а проектът му за „стената“ се оказа невъзможен след твърдото противопоставяне от страна на Демократическата партия.

Политиката на „нулева толерантност“ към имигрантите, промотирана от кабинета на Тръмп, доведе до нова миграционна криза. Този месец по американските медии се появиха снимки, показващи какво точно се случва на американската граница с Мексико. Невъзможността да бъде построена „стената“ на Тръмп го принуждава да вземе други непопулярни мерки. Всеки ден границата се опитват да преминат стотици семейства не само от Мексико, но и от Централна и Латинска Америка. Когато това се случи, американските власти са получили инструкциите да разделят родителите и децата в различни лагери, като децата получават статут на малолетен без придружител, а родителите от законова гледна точка биват разглеждани като престъпници, което автоматично означава, че те трябва да бъдат задържани. Децата остават в отделен лагер и остават на грижите на американската система. Тази практика предизвика буря в обществото на САЩ. Опозиционната партия заплаши Тръмп с предсрочни избори, а ООН предупреди, че подобни действия могат да бъдат разглеждани като тормоз.

През миналата седмица Тръмп официално взе решение да се откаже от досегашната си политика на разделяне на семействата. Той заяви, че снимките на разделените от родителите си деца са го накарали да преосмисли първоначалната си идея, но това не бива да се приема за знак, че кабинетът има намерение да прекрати политиката си на „нулева толерантност“. Според BBC News повече от 2000 семейства са били разделени, докато практиките, които вдигнаха на крак американското общество, са били активни.

Снимка: Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *