BBC разкри схема за кучешки боеве с българско участие
15.02.2019
Георги Миланов е най-новият член на СОСЗР в район Красна поляна
15.02.2019

Изтoчнa Eвpoпa може да се конкурира с Индия и Китай по инвестиции в ИТ сферата

Нов икономически доклад, дело на авторитетни издания, нарича Източна Европа златна мина за специалисти в ИТ сферата. Изследването включва страните Беларус, Полша, Украйна и Румъния, които през последните години привличат все повече чуждестранни инвестиции, преди всичко благодарение на наличието на висококвалифицирана работна ръка.

Според информацията представена в доклада, страните от Източна Европа могат да допринесат за преодоляването на недостига на кадри в света на информационните технологии.

Икономическите експерти, които стоят зад изследването, твърдят, че държави от източноевропейския регион могат да се конкурират с пазари като тези в Китай и Индия, тъй като по последни изчисления през изминалата година изнесените ИТ услуги в посочените страни са на стойност 12млрд. долара.

В доклада се разглеждат икономическите условията за развитие на софтуерния бизнес в повече от 700 компании по цял свят. От изследването става ясно, че в страните от Източна Европа сферата на ИТ услугите се развива няколко пъти по-бързо, отколкото в останалата част на света. Темповете на развитие на технологичния сектор в източноевропейските държави достига 20-25%. За сравнение в глобален мащаб ръстът не надвишава 5%.

В същото време тези страни предлагат изгодни условия за корпоративни сливания и придобивания на чуждестранни фирми в бранша на информационните технологии. Причината се крие в значително по-ниските оперативни разходи в сравнение с тези в западноевропейските държави.

За последните 3 години сделките на чуждестранни компании, реализирани в Беларус, Полша, Украйна и Румъния са повече от 70.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *