Осъденият на затвор македонски премиер е в неизвестност
13.11.2018
Експерти разкритикуваха протестите от последните дни
13.11.2018

Израел е на прага на нов ожесточен конфликт с Хамас

Израелската армия нанесе удари по десетки палестински военни цели в ивицата Газа, след като Палестина изстреля 370 ракети към Израел в неделя.

Най-малко трима палестинци и един израелец от цивилното население са загинали при размяната на изстрели, а Израел и Хамас, която властва в ивицата Газа, заплашват, че напрежението може да ескалира допълнително.

До тази ситуация се стигна, след като в неделя беше разкрита тайна израелска мисия в Газа. Войник от секретното подразделение на израелската армия, както и седем палестински войници, в това число и един военнокомандващ на Хамас, са били убити вследствие на атаката. Тези действия на Израел предизвикват реакцията на палестинските военни, които отговарят с ракетен обстрел.

През неделната нощ са били изстреляни множество ракети, които са ударили автобус, пълен с израелски войници, и сграда, като при атаката е загинал един цивилен, а множество са били ранени.

И двете страни отправиха заплахи, че ще увеличат мощта на атаките, а палестинският лидер Махмуд Абас още в понеделник призова световните сили да се намесят в ситуацията и да попречат на напрежението да ескалира.

Това е най-сериозният сблъсък между двете страни от 4 години насам, след като през 2014г. враждуващите страни влязоха в ожесточен военен конфликт.

Снимка: BBC

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *