Строят се жилища за квалифицирани кадри в „Тракия индустриална зона“
16.07.2016
Почти 3 млрд. лева загуба при евентуална концесия на Летище София
16.07.2016

Измамническа агенция за имоти рекетира клиентите си

Комисията за защита на потребителите (КЗП) установи измамническа агенция за недвижими имоти. Агенцията обвързва клиентите си за изплащане на комисионна от 3% от стойността, но не по-малко от 1000 евро. Споменатата агенция излиза на челните места във всички търсачки в Интернет. Тя събира различни оферти за продажба на имоти във интернет пространството и ги предлага за свои, без да има ексклузивното право. Това съобщи Димитър Маргаритов, председател на контролния орган по БНТ.

„Ако отидете на оглед с въпросната агенция, подписвате протокол, в който с малки букви пише, че ако впоследствие този имот не си го купите от тях, дължите комисионна в размер на 3% от стойността на сделката, но не по-малко от 1000 евро без ДДС. Това е абсолютно недопустимо решение и се съдържа в документ, който не е договор, а е просто един протокол”, поясни Маргаритов и отправи предупреждение хората да внимават, когато полагат подписа си върху подобни документи за това дали „в малките букви не се крие едно три-четири- пет хиляди евро задължение.”
„Затова ние приканваме търговците и мисля, че това също е ефект, който постигаме напоследък – да бъдат коректни и лоялни не непременно след като сме ги хванали в нарушение, а просто да знаят, че тяхното коректно поведение и спазването на закона най-вероятно ще им осигурят и повече клиенти”, добави той.

Маргаритов потвърди, че продължават и активите проверки на КЗП по Черноморието и останалите райони в страната с повече почиващи, включително и в планинските курорти. От началото на юни комисията е извършила над 1000 проверки в хотели, ресторанти и различен тип атракциони по Черноморието, където има най-много летуващи. Проверки текат и в търговската мрежа. В около 5% от случаите се установяват нарушения.

„В сравнение с минали периоди това е по-малко. Отчитаме, че тенденцията е добра и оптимистична, стремежът ни е да се запази, но същевременно си даваме сметка, че нарушения има. Те са свързани с различни заблуди на потребителите, като например скриване на важна информация, което ги „удря по джоба”. В редица случаи им се предлагат несъществуващи намаления, менюта на чужд език или с цени в евро, което ги заблуждава, че е два пъти по-евтино. Когато установим такива практики, ги забраняваме и налагаме санкции”, посочи Маргаритов.

Той напомни, че работят всички приемни на комисията по Черноморието. „Търсени сме и за консултации, а не само да констатираме, че вече е налице някакво нарушение. Тук работи и превенцията, и нашите кампании, които разгръщаме в тази посока, дават резултат – хората стават по-информирани, по-готови да защитят правата си с по-голямо самочувствие на истински европейци”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *