Кандидат на президентските избори в Бразилия беше наръган с нож
07.09.2018
Какво е бъдещето на пенсиите в България?
11.09.2018

За какво стигат 320лв. или как живеят българите на прага на бедността

Прагът на бедност в страната ни, за настоящата година, беше определен в размер на 321лв. Очевидно при доходи 321+, някои са решили, че сме приемливо живеещи. Тази тъжна картинка ни накара да направим една елементарна сметка за това какъв е финансовият минимум за оцеляване в България (не за нормален живот, пак повтаряме, за оцеляване):

  • Сметки (ток, вода, отопление) – в най-добрия случай – 100лв.

  • Хранителни продукти – 200лв

  • Лекарствени средства – спрямо конкретната ситуация, но грубо 10-50лв.

  • Транспортни разходи

  • Облекло и др.

Сигурно прави впечатление, че спряхме да споменаваме числа, защото отдавна надхвърлиха посочения праг. Спрямо настоящите и главоломни цени на горива, ток, храни и други, подобна сума е не просто ниска, а немислима за живот. Сега си представете, че има и едно, две, три дечица, които разчитат на тази сума, като базов доход на мама и тати – тогава нещата стават още по-зловещи. В 21-ви век, все още има семейства, които живеят като в страна от третия свят.

Не е никак забавно, че ако надхвърлиш тези доходи, за член от семейството, не получаваш помощи, защото се счита, че имаш достатъчно, за да живееш нормално. Да, не е забавно, но изглежда само за народа, защото някои от политиците, абсолютно безпардонно, дават примери как може да си докараме още някоя и друга стотинка, лишавайки се от кафе, цигари и такива неща, които никак не ни били нужни. Това арогантно отношение, би фрустрирало всеки уважаващ себе си човек и всеки българин, без значение дали спада в графата беден или не.

Очакваме властимащите да се възмутят, че народът няма пари, пък повечето от представителите му си живеят с по два бъбрека… Така звучат неуместните съвети на напудрените и превъзнесени политици в красивата ни, но ранена родина. Колкото до привилегиите, които си позволяват управляващи на страна, която е сред най-бедните в Европа – положението е коварно. Народът ни е на издихание, но чантата за 3000 не може да се вози в кола за по-малко от 100 000. Някак не е редно – може да се надраска, може да се нарани, а да не дава Бог, някой да види лицето Х, че слиза от евтина таратайка – позор. Затова ли се е бутало толкова из листите?! Ми, търпи, народе! Да, пари нямаме, ама пък като отидат някъде нашите и са представителни – самолети, коли, костюми, парфюми… А, на българинът му остава да си гледа 321лв. и да трупа спестените монетки от некупената кутия с цигари.

Обществените проблеми са изключително много, а прагът на бедност и неговото равнище са фактор за правото на социално подпомагане. Истина е, че политиката ни в тази насока е повече от гротескна. Правят се някакви отчайващи напъни ежегодно, с минимални промени – буквално на час по лъжичка, които целят не друго, а замазване очите на народа и неговото примирение. И така до следващия път, когато някой ще избухне в яростен протест, ще се удовлетвори най-изгодната за 240-те „прищявка“ на народа и отново всичко ще бъде потушено. Вечен, български кръговрат бихме го нарекли и не е като да нямаме основание.

Снимка: Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *