Изграждане на хранителни навици у децата
Как да изградим правилните хранителни навици у детето?
31.10.2016
Как влияе матракът на сексуалното желание?
01.11.2016

Зачеване без яйцеклетка – възможно ли е?

Зачеване без яйцеклетки

Неочаквани резултати при експерименти без участието на яйцеклетка

Учените във Великобритания са на път да преобърнат мисленето отпреди поне 2 века: зачеване може да се случи и без участието на яйцеклетка. Революционните експерименти са проведени с мишки и сперматозоидите са подлъгани, че оплождат нормални яйцеклетки. За целта са използвани изкуствени заместители. Резултатът е здраво бебе, който дава надежди за евентуално възпроизводство без яйцеклетки. На този етап сценарият изглежда свръх невероятен, а и има морална страна. По този начин мъжете ще могат да имат свое поколение без да са с партньорка, което със сигурност ще предизвика разнородни реакции.

На родна почва през последната седмица духовете разбуниха изказванията на д-р Атанас Щерев за оптималната възраст на жените за раждане. След 24-годишна възраст настъпват процеси на дегенерация в тялото, което означава, че чисто физиологично потенциалът за забременяване намалява. Около 30-те вече могат да се установят не само външните признаци на стареене, но го подсказва и състоянието на яйцеклетките, както твърдят медиците.

Последните изследвания на световно ниво все пак намират подобни заключения за крайно негативни. За поддържането и възстановяването на репродуктивните функции има различни способи, но жените би трябвало да оценяват значимостта на грижата за своите яйцеклетки. Първостепенен е балансираният хранителен режим, а когато е оправдано, често е дори препоръчително да бъдат включени билки и хранителни добавки. Необходими са три месеца, за да се усети трайно ефектът от предприетите мерки, както и да се подпомогне създаването на нови, по-качествени яйцеклетки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *