Външно министерство препоръча пътуванията към Турция да се избягват
16.07.2016
Строят се жилища за квалифицирани кадри в „Тракия индустриална зона“
16.07.2016

Забранява се дребния шрифт в договорите за кредити за имоти

Допълнения в договорите за кредити за недвижими имоти приеха депутатите. Те гласуваха да се премахне използването на дребен шрифт , а кредиторът да не може да отказва предсрочно погасяване.

В новия закон е записано още и, че кредитополучателите задължително трябва да имат право на 14-дневен срок, в който да решат дали да сключат договора. Подвеждащите текстове в реклами са изрично забранени, а в договора трябва да бъде уточнена възможността за прехвърляне на кредита на трето лице. Ако договора не отговаря на приетия закон, той ще се счита за нищожен.

Депутатите записаха, че ако съдът обяви договора за нищожен, потребителят ще връща само сумата равняваща се на общия размер на кредита, без лихви и други разходи по него. Запазва се и забраната за събиране на някой видове такси и комисиони по кредита. Кредиторите са задължени да уведомят потребителите, ако има промяна в лихвения процент и вноските.

Потребителите могат да търсят правата си в Комисията за защита на потребителите. Предвидени са парични наказания за кредитните институции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *