Срещата между Путин и Тръмп сложи началото на нова тенденция в световната геополитика
17.07.2018
Днес се навършват 181 години от рождението на Апостола на свободата Левски
18.07.2018

Единна система за туристическа информация ще бъде въведена през май догодина

Министерство на туризма прие решението за създаване на Единна система за туристическа информация (ЕСТИ), която да извади наяве хотелските обекти, работещи в сивия сектор, и да се застъпи за интересите на туристическия бизнес, който работи според законовите разпоредби.

Документът, регламентиращ съществуването на новата система, беше подписан днес в 11:00. Според думите на министър Николина Ангелкова решението няма да ощети бизнеса. Министерството си поставя за цел да отстрани сивия сектор и да наложи мерки, нужни за безопасността на българските граждани и туристите в България. ЕСТИ ще струва на държавата повече от 1 милион лева, а след продължителен конкурс за фирма изпълнител на проекта е избрана компанията „Технологика“.

Тестването на новата система ще започне през пролетта на 2019г., а по план активното ѝ използване ще стартира през май.

Както беше обяснено по време на срещата, Единната система за туристическа информация ще означава създаването на своеобразен електронен регистър на местата за настаняване в България, като по този начин държавните институции ще получат възможността да осъществяват непрекъснат мониторинг над дейността им.

По предварителни изчисления въвеждането на системата ще донесе 20% по-висок приход за държавата от сферата на туризма. Системата ще използват не само хотелиери, но и държавните институции, грижещи се за безопасността на гражданите.

Анализатори изразиха своите притеснения, че системата може да бъде използвана като ресурс за злоупотреба с лични данни. От министерството с увереност опровергаха подобни твърдения, обяснявайки, че ЕСТИ няма да позволява публичен достъп. Зададените в нея данни ще са обект на разглеждане само от страна на регистрираните обекти за настаняване и държавните институции.

За бъдещите потребители на системата е предвидено обучение, като министър Ангелкова пояснява, че интерфейсът на системата е максимално облекчен, така че технически проблеми, свързани с въвеждането на системата не се очакват.

Снимка: Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *