Правителството отпуска допълнителни стипендии за децата с изявени дарби
15.06.2016
16-годишно момиче убито при нова стрелба в САЩ
16.06.2016

ЕБВР предоставя 5 млн. евро за енергийна ефективност

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) предоставя на Обединена българска банка (ОББ) заем в размер на 5 милиона евро и техническа помощ с цел финансиране на инвестиции за повишаване на енергийната ефективност на жилищни сгради в България. Средствата от ЕБВР ще се използват за отпускане на кредити на собственици на жилища, сдружения на собственици и частни фирми-доставчици на услуги. ОББ ще стартира кредитирането по програмата в средата на юли.

Финансирането е част от Кредитната линия за енергийна ефективност в дома (REECL), иновативна програма, създадена от ЕБВР през 2005 г. и двукратно удължавана в отговор на голямото пазарно търсене.

България е страната с най-голям интензитет на енергийно потребление и въглеродни емисии в Европейския съюз (ЕС). Жилищният сектор изразходва над 20% от крайното енергийно потребление в страната и е най-големият потребител на енергия след секторите транспорт и промишленост. 70% от потреблението на енергия в жилищните сгради се използва за отопление.

В процеса на привеждане на местното законодателство в съответствие със стандартите на ЕС, повишаването на енергийната ефективност във всички сектори на икономиката е основен елемент на енергийната политика на България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *