Руският президент може да удължи украинската криза с месеци
17.02.2022
За ферибота „Юрофери Олимпия“
22.02.2022

Донбас: Евакуация

(Андрей Бородулин от Франс прес)

Близо до границата между Русия и провъзгласената от сепаратистите Донецка народна република, граничният пункт е пълен с жители на Донбас: жени с децата си, възрастни хора. Всички носят само малки чанти или куфари.

Приканени да се стоплят в палатки на границата, евакуираните след това са насочвани към ваканционни центрове от съветската епоха. Други решават да отидат при свои роднини, които живеят в Русия. Според Москва вече са настанени повече от 40 000 души, идващи от другата страна на границата.

„Мъжът ми ми каза: взимай децата и тръгвай! Тяхното физическо и психологическо здраве е по-важно от всичко друго“, казва 31-годишната Анна Тихонова. Тя е медицинска сестра живее в Горловка, точно на линията на съприкосновение, където украинската армия и проруските сепаратисти са изправени едни срещу други. „Докато тръгвахме, чухме изстрели“, допълва тя. „Отне ни почти цял ден, за да стигнем до тук. Останахме на границата много дълго“, продължава тя и разказва за 25-километрова опашка само от автомобили с хора, опитващи се да избягат в Русия. „Наистина ужасяващо“, споделя тя.

Анна най-накрая е пристигнала със семейството си в бившия лагер на съветските пионери „Спутник“, на брега на Азовско море, на 11 км от границата, но намерила вратите му затворени: детският почивен комплекс е пълен поради притока на бежанци. „Казаха ни да дойдем тук и че ще ни посрещнат. Но пристигнахме и ни казаха: „Съжаляваме, няма места“ и ни препоръчаха да се обърнем към службите за спешна помощ“, въздъхва тя.

В петък вечерта самопровъзгласените сепаратистки „републики“ в Донецк и Луганск призоваха за евакуация на мирните граждани, защото се опасяват от нападение на украинските сили. Тези обвинения бяха отхвърлени от Киев и Запада, които на свой ред обвиняват подкрепящата сепаратистите Русия, че е струпала 150 000 войници на границата с Украйна и търси предлог за започване на военна операция срещу съседната страна.

Недалеч от границата малкото село Рожок, чиито улици се спускат до замръзналия бряг на Азовско море, е пусто, но е пълно с автомобили с регистрационни номера от „Донецката народна република“. Тук евакуираните са настанявани в комплекса „Звезда“, пазен от въоръжени руски полицаи и казаци.

Една от новите обитателки на комплекса, 44-годишната Юлия Горбушина, казва, че е доволна от условията на живот, като потвърждава, че там има „много хора“, пристигнали от Украйна. „Имаме голяма стая с баня, хранят ни по три пъти на ден. Това не го очаквахме!“, обяснява тя.  Домакиня с две деца и внучка, Юлия, която е жителка на Донецк, казва, че се е колебаела дали да напусне и най-накрая се решила поради бързото влошаване на ситуацията през последните дни. „Денят, в който си тръгнах, беше наистина ужасяващ. Беше като през 2014 г.“, през най-тежките дни от тази война, която отне живота на 14 000 души, разказва тя.

През 2014 г., когато започваха боевете с украинските сили, сепаратистите пак извършиха масова евакуация на жените, децата и възрастните в Русия, докато много населени места се оказаха под бомбите. Днес всичко, на което Юлия се надява, е между Киев и сепаратистите отново да бъде обявено примирие, за да не падат повече бомби и тя да може да се върне у дома. „Ако всичко спре, разбира се, че ще се радваме да се върнем у дома“, споделя тя.

Източник: БТА

Снимка: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *