Ще плащаме глоби заради самодейните миячи на стъкла по светофарите
19.07.2018
115 години от Илинденско-Преображенското въстание
20.07.2018

Днес отбелязваме големия православен празник Илинден

Днес, на 20 юли българският народ отбелязва християнския празник Илинден. Това е денят, в който църквата почита паметта на Св. пророк Илия. На тази дата имен ден имат хората, носещи името Илия и всички негови производни (Илиян, Илко, Илина и др.), а също така Искра, Юлия, Божко, Божана и много други.

С този християнски празник са свързани много народни поверия. Най-известното, от които е, че днес не бива да се влиза в морето, тъй като според фолклорните вярвания Св. пророк Илия отговаря за ветровете и гръмотевиците, затова на този ден вятърът променя посоката си, което пък води до опасни подводни течения в морето. Поверието гласи, че на 20-ти юли морето взема много жертви, така че къпането не е препоръчително.

Друго от поверията е свързано с предсказания за следващата година. На този ден трябва да бъдете внимателни кого приемате в дома си, тъй като първият гост, който влезе през вратата, ще предопредели каква ще е за Вас идната година.

Любимото народно вярване е, че на този ден не се работи. Фолклорните текстове разказват, че „ангелът в плът“ Св. Илия наказва работохолиците, като им изпраща гръмотевици и градушки.

Илинден е един от най-големите празници в българския фолклор. На този ден хората организират курбани, за да убедят светеца да ги благослови със здраве и благополучие, а професионалния си празник отбелязват пожарникарите и занаятчиите.

20 юли е дата с важно значение за българската история. В този ден се отбелязва годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

В столицата ще се проведе ритуално поднасяне на венци на мемориалния паметник на огнеборците, загинали по време на изпълнение на служебното си призвание.

Снимка: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.