Ниска избирателна активност на 30 септември връща Македония в изходна позиция
01.10.2018
Обилни валежи наводниха Бургас и региона
02.10.2018

Днес влиза в сила увеличението в цената на парното, природния газ и топлата вода

От днес официално влизат в сила новите цени на парното, топлата вода и природния газ, които бяха обсъждани активно през последния месец. По-високите цени са свързани с увеличението в стойността на синьото гориво в световен мащаб. Комисията за енергийно и водно регулиране ще обяви официалното си решение как поскъпването ще повлияе на крайния потребител на пресконференция по-късно днес.

Новите цени за отопление и топла вода бяха съпроводени с протести на граждани, които търсят отговорност за несправедливото отношение към българските потребители пред сградата на КЕВР. Те смятат, че сметките на българина стават непосилно високи, а фактът, че това е второто увеличение на цените за периода от края на предишния отоплителен сезон, говори за нередности и нарушения на правата на потребителите в страната.

Зад негодуващите застана и омбудсманът на страната Мая Манолова, която неколкократно настоя, че решенията на КЕВР са несправедливи, тъй като всяко увеличение в цената на газа в световен мащаб води до увеличение на битовите сметки на българина, но спадовете в цените на синьото гориво никога не са последвани от олекване на сметките на крайния потребител.

Някои от анализаторите продължават да защитават позицията, че българският народ няма повод да възроптава срещу увеличението, тъй като периодичното повишаване на цените е естествен процес, а в България цените за електричество и отопление са едни от най-ниските в Европа. Тези твърдения обаче са доказано манипулативни предвид средната заплата в страната и стандарта на живот на българина.

Снимка: Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *