Влак дерайлира в Турция: 9 са загинали, 47 са ранени
13.12.2018
Стрелецът от Страсбург е бил убит
14.12.2018

Джендър билбордове заляха големите градове в страната

Скандални билбордове с послание за любов и равенство се появиха в големите градове у нас. На тях са изобразени прегърнати гей двойки на фона на емблематични сгради в столицата, а мотото на кампанията е „Няма страшно. Това е просто любов.“

Билбордове са били поставени в София, Варна, Бургас и Пловдив. Организаторите на кампанията споделят, че рекламните материали пропагандират единствено любовта и равенството между различните хора в едно общество. Проектът им обаче предизвика бурна реакция в социалните мрежи и сред жителите на по-големите градове.

Привидно безобидният призив за толерантност и приемане на различните доведе до негативни коментари, искания за премахването на билбордовете и дори вандализъм. Нетърпеливи жители на град Варна не изчакаха общината да вземе решение по отношение на спорните послания и предприеха действия. Няколко от билбордовете осъмнаха надраскани със спрей, други бяха залети с боя, а в същото време активни граждани, виждащи в кампанията на Европейската комисия гей пропаганда, заляха общините и рекламата агенция, изготвила материалите, с оплаквания и молби за премахването им.

ЛГБТИ организациите обвиниха българското общество в хомофобия и нетолерантност, като заявиха, че не може красивите послания за любов и равни права да бъдат срещани с негативизъм и критики.

Критиците на билбордовете пък заявиха, че любовта няма нужда от реклама и пропаганда. Те настояват, че не са против еднополовите връзки, а против това, децата им да бъдат убеждавани, че различната сексуална ориентация е нещо модерно, нещо, което заслужава повече внимание от хетеросексуалността, нещо, което ще ги направи различни и специални.

Под натиска на общественото недоволство рекламната агенция свали билбордовете, станали причина за острата реакция сред българите. Те дадоха кратко изявление пред медиите, като обявиха, че са готови да приемат всички последствия от своето решение да се откажат от договора си за изготвяне на рекламните материали, свързани с кампанията.

Снимка: Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *