Великобритания избра да напусне ЕС
24.06.2016
Българските власти с поредна стъпка в посока контрол и забрана за споделеното пътуване
24.06.2016

Дейвид Камерън подаде оставка

В специално изявление пред резиденцията си на „Даунинг стрийт“ 10, британският премиер Дейвид Камерън обяви, че подава оставка от поста след като избирателите решиха страната да напусне Европейския съюз. До последно той поддържаше лагера за оставане в ЕС.

Камерън каза, че ще продължи да изпълнява задълженията си, но че смята, че не бива той да е капитанът на кораба, който ще отплава от европейските брегове, пише „Дневник“.

Затова до конгреса на Консервативната партия през октомври трябва да бъде избран нов премиер, заяви той. Друг лидер трябва да натусне бутона и да активира Член 50 от Договора за Европейския съюз, с който страната уведомява партньорите си, че напуска организацията.

Редовните избори бяха през май 2015 г. и на тях Консервативната партия спечели убедителна победа и управлява самостоятелно в следващите 5 години. Това означава, че ако не се стигне до извънредни избори за Камара на общините, консерваторите ще трябва да излъчат нов министър-председател. На този етап може да се говори само за спекулации, включително и за това дали името на наследника му ще е Борис Джонсън.

Под въпрос автоматично е и позицията на министъра на финансите Джордж Озбърн.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *