Коментират въпроса за изучаване на комунизма в училище
06.06.2016
Достигаме 50 на сто от европейските доходи едва през 2030 година
07.06.2016

Две автомобилни компании инвестират 100 млн. лева в Димитровград

Инвестиции за близо 100 млн. лева ще направят до две години две големи автомобилни компании в Димитровград. Турската „Са-ба“, която произвежда осветление за автомобили, и на японската „Язаки“, специализирана в кабелите за коли са избрали региона, за да разположат свои производствени площи. С откриването на заводите, което трябва да стане най-много до две години, в града ще бъдат открити общо 3800 работни места.

Строителството на фабриката на „Са-ба България“ ще започне до два-три месеца и ще приключи за година, така че предприятието ще започне работа до септември 2017 г., каза пред „Капитал” кметът на Димитровград Иво Димов. Инвестицията ще бъде от порядъка на 10-15 млн. лв. и ще създаде 300 работни места. Нещо повече – това е само първият етап на проекта, като турският инвеститор си е предвидил възможности за последващо разширение на завода.

По думите на Димов фабриката ще бъде много модерна и екологична. „Тя ще бъде оборудвана със соларни панели, дъждовната вода ще се събира в резервоари и ще се оползотворява“, обясни той и добави, че компанията подготвя подробно представяне на проекта си скоро.

Към момента „Язаки“ е наела помещенията на „Практикер“ в града за период от 27 месеца с три месеца гратисен период. Новият завод на компанията трябва да бъде завършен в рамките на две години. Производственото хале ще бъде разположено на над 30 хил. кв. м, а целият терен е с площ 60 дка. Инвестицията ще бъде от порядъка на 80 млн. лв., от които 60 млн. лв. ще вложи „Язаки“ в оборудване, а останалите 20 млн. лв. са на „Хоризонт-Иванов“ за покупка на земята и строителство на самата сграда.

В новия завод ще работят 3500 души. Това ще бъде третият завод на „Язаки“ в страната след тези в Сливен и Ямбол, където работят общо 5000 души. По данни на „Капитал“ приходите на българското дружество за 2015 г. са нараснали с близо 40% до 298 млн. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *