Вандали посегнаха на гроба на Стефан Стамболов в София
19.07.2018
Ще плащаме глоби заради самодейните миячи на стъкла по светофарите
19.07.2018

Два дни са необходими, за да разберем дали заразата е засегнала съседни на огнищата територии

Емоциите около създалата се ситуация с животновъдите в селата около Ямбол и Бургас не утихва. След като вчера животновъди и съпричастни граждани излязоха на протест пред Министерски съвет, казусът ескалира мащабно.

Директорът на Българската Агенция по Безопасност на Храните (БАБХ) – д-р Дамян Илиев, заяви на брифинг сутринта, че в рамките на два дни ще има отговор на възникналите въпроси относно вероятността за разпространение на епидемията сред животните и в съседните населени места на огнището.

Още, стана ясно, че след пробите, които се правят непрестанно на този етап, ще последват контролни изследвания, които ще се правят на всеки 21 дни, с цел установяване на пълно изчистване на вирусите. Това ще осигури един контрол върху здравето на животните, респективно и върху човешкото.

С това множеството въпроси, около разразилата се буря между институции и животновъди, не утихват, нито темата се изчерпва. Недоволството, което създаде казусът в населението, ще отеква дълго във времето. Съвсем естествено, народът се надигна непосредствено след стартиране изплащането на обещаните обезщетения. Предвидените средства, очевидно не отговаря на загубата, която понесоха животновъдите и отговорът им беше повече от недвусмислен.

Снимка: БАБХ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *