Мъж беше прострелян заради кучето си
24.07.2018
Поройните летни дъждове взеха поредната си жертва
25.07.2018

Горските пожари в Гърция взеха повече от 50 жертви и продължават да се разпространяват

Неконтролируемите горски пожари в Гърция взеха своята 50-та си жертва. От вчера започна евакуацията на хора от домовете им, след като силните ветрове в южната ни съседка предизвикаха разгарянето на огромни пожари от двете страни на гръцката столица. Огънят изгаря домове и превръща небето над Атина в оранжева димна завеса.

Един от опасните пожари започва да гори на около 50км от Атина, а другият избухва днес при неуточнени обстоятелства на североизток от столицата.

Пожарите се разрастват бързо и превземат местата, които традиционно за това време от годината са пълни с туристи, като оставят пътешествениците и местните в капана на собствените им коли и къщи.

Никос Икономопулос, глава на гръцкия Червен кръст разказва, че 26 тела са открити в градина в една от вилите в Мати. Той казва, че вероятно жертвите са се опитвали да намерят изход, но за съжаление тези хора и децата им не са успели да се спасят на време.

За момента знаем, че 50 човека са загинали, а ранените са повече от 150. Властите все още се опитват да определят причината за пожарите, а потушаването им е сложно, тъй като силните ветрове влошават ситуацията. Според последни данни една от ранените е българска гражданка.

Още вчера Атина поиска международна помощ. Гръцкият премиер извънредно прекрати по-рано визитата си в Босна и Херцеговина, а радиата в Атина непрекъснато разпространяват информация за спешни телефони и молят за помощ за столицата. Жителите на града имат нужда от медицински консумативи, хранителни продукти, лекарства и всякакви стоки от първа необходимост.

Докато кметът на Атина по-рано днес направи гръмкото предположение, че жертвите ще достигнат 60 човека, а Алексис Ципрас непрекъснато уверява, че всички държавни ресурси са впрегнати в погасяването на пожарите и всички работят за овладяването на ситуацията, обстановката в Гърция остава трагична.

Димът покрива Атина, домовете на жителите ѝ горят, а пламъците принуждават хората да търсят спасение в морето. Тази сутрин на плажа в Мати са намерени четири изхвърлени на брега тела. Една от четирите жертви е 6-месечно бебе, починало от отравяне от гъстия дим.

В борбата с огнената стихия Гърция потърси помощта на европейските държави. Отзоваха се България, Кипър, Испания, Италия, Франция, Полша и Израел.

Пожарите в Гърция продължават да горят и в този момент и броят на жертвите се увеличава.

Снимка: Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.