Европа притиска България да се присъедини към миграционния пакт
03.12.2018
Високи нива на замърсяване на въздуха: как да се предпазим?
04.12.2018

Все повече шведи имплантират разплащателни чипове в ръцете си

Тази есен в Швеция започна масово поставяне на чипове под кожата на ръцете на гражданите. Хората с готовност се подлагат на вече популярната в скандинавската държава процедура по имплантиране на микрочип в тъканта между палеца и показалеца, заменящ всички банкови карти и карти за достъп, които модерните хора непрекъснато носят в себе си. И ако една година по-рано този начин на плащане е бил използван от 100 души, то днес според Daily Mail цифрата надвишава 4 хиляди души и продължава да расте.

Какво представлява чипът?

  • Той заменя електронните портфейли, банковите карти, картите за транспорта, както и електронните ключове за достъп. С негова помощ можете да платите само с докосване до ПОС терминала.

  • Чипът е много малък – колкото оризово зрънце.

  • Цената на чипа и процедурата по поставянето му е около 180 долара, а някои компании предлагат услугата безплатно за своите служители.

  • Устройството няма GPS и не е възможно да бъде проследено.

  • Чипът работи само когато се намира в непосредствена близост до подходящ четец, което затруднява престъпниците.

  • Устройството е пасивно, т.е. то съдържа в себе си информация, но не може да събира данни от други устройства.

Чипът е абсолютно незабележим.

Иновативното устройство обаче все още предизвиква спорове. Скептиците смятат, че никой не може да даде абсолютна гаранция за конфиденциалността на данните на човека. Освен това критиците са убедени, че липсата на GPS е временно явление. Те смятат, че големите корпорации ще се възползват от възможността да следят своите служители. Защо иначе някои компании поемат разходите по процедурата?

Въпреки неяснотите все повече хора избират удобството пред предпазливостта. Някои избират да се възползват от нововъведението от любопитство, а други смятат, че това е начинът да бъдат в крак с времето. До какво ще доведе иновативната тенденция предстои да разберем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *