Все повече шведи имплантират разплащателни чипове в ръцете си
03.12.2018
Въоръжен мъж се опита да влезе в сградата на президентството
04.12.2018

Високи нива на замърсяване на въздуха: как да се предпазим?

Днес в София замърсяването на въздуха е 4 пъти над нормата.

Столична община пусна в продажба зелен билет на цена от 1 лев, за да стимулира използването на градски транспорт. Целта на тази мярка е да бъдат намалени вредните емисии във въздуха. Нивото на фините прахови частици във въздуха надвишава нормата в много български градове, като по всяка вероятност това е свързано с резкия спад в температурите и изгарянето на твърдо гориво.

Днес в София замърсяването на въздуха е 4 пъти над нормата. Столична община пусна в продажба зелен билет на цена от 1 лев, за да стимулира използването на градски транспорт. Целта на тази мярка е да бъдат намалени вредните емисии във въздуха. Нивото на фините прахови частици във въздуха надвишава нормата в много български градове, като по всяка вероятност това е свързано с резкия спад в температурите и изгарянето на твърдо гориво.

Лекарите предупреждават, че високото ниво на замърсяване на въздуха се отразява пагубно да организма и може да доведе до сериозни проблеми със здравето.

Ето няколко начина да се предпазите от вредите на замърсения въздух:

1. Въздържайте се от сутрешната си разходка или джогинг в близост до големи булеварди.

Физическата активност се отразява отлично на организма, но не и когато дишаме токсични газове. По-добра алтернатива са парковете, отдалечени от натоварения трафик и жилищните сгради, но ако нямате възможност за разходка из природата, можете да пропуснете сутрешната си тренировка, докато въздухът се изчисти.

2. Украсете дома си с растения, прочистващи въздуха.

Някои стайни цветя притежават неповторимото свойство да почистват въздуха в помещението, в което се намират. Такива са Алое Вера, зелената лилия и бръшляна. Те могат да внесат свежест в дома Ви и да Ви предпазят от опасното замърсяване на въздуха.

3. Овлажнете въздуха в помещенията, в които прекарвате най-много време.

Вдишването на водни пари ще улесни изхвърлянето на вредните частици от Вашия организъм. Ако пък си направите парна баня с няколко капки масло от евкалипт, това ще твори дихателните Ви пътища и ще помогне на дихателната система да се справи със замърсения въздух.

4. Избягвайте да се движите в трафика.

Изберете по-дългия път до работа, минете през парка или се възползвайте от градския транспорт.

5. Не пренебрегвайте пречиствателите за въздух.

Експертите съветват всички, които имат възможността да се сдобият с пречистватели за въздух, да ги поставят в дома си. Те са особено полезни, когато в дома Ви има малки деца, хора на преклонна възраст и бременни жени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *