еврокомисията насърчава иновациите с нов инвестиционен фонд
15 млрд. долара са инвестициите в китайския проект „Пътят на коприната“
24.06.2016
Дейвид Камерън подаде оставка
24.06.2016

Великобритания избра да напусне ЕС

С 52% или над 1 милион от гласовете Великобритания избра напускането на Европейския съюз. Това става ясно след финалното преброяване на резултатите от провелия се вчера референдум. Гласували са около 72% от поданиците на кралицата, което е по-висока избирателна активност дори в сравнение с последните парламентарни избори.

Непосредствено след като резултатите станаха известни британският паунд достигна рекордно 31 – годишно дъно. Новината повлия и на котировките на други валути, включително щатския долар, който също отчете спад.

Резултатите са изненадващи на фона на прогнозите от последните дни, които сочеха нарастваща преднина на поддръжниците на оставането в ЕС. Лидерът на Партията за независимост на Великобритания Найджъл Фараж вече призова министър – председателя Дейвид Камеран да подаде оставка. Фараж обяви също днешния ден за Ден на независимостта на страната.

Данните показват, че избирателите в Шотландия и Северна Ирландия са гласували в подкрепа на оставането в ЕС, като в Северна Ирландия разликата е много малка. Техните гласове обаче не са били достатъчни на фона на близо двата милиона повече англичани, избрали „Брекзит“. Жителите на Уелс също са предпочели излизането от Общността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *