Образованието е приоритет №1 на сегашното правителство
18.07.2018
Два дни са необходими, за да разберем дали заразата е засегнала съседни на огнищата територии
19.07.2018

Вандали посегнаха на гроба на Стефан Стамболов в София

В началото на тази седмица е бил подаден сигнал, че неизвестен извършител е свалил бюста на Стефан Стамболов от неговия надгробен камък в софийското гробище. Властите вече разследват какво се е случило. За мотива на престъплението съществуват няколко версии. Полицията предполага, че става въпрос за вандализъм или кражба, тъй като бюстът е бил изготвен от месинг.

Според разследващите има възможност скулптурата все още да се намира на територията на Централни гробища, тъй като тя не е изследвана обстойно. Централните софийски гробища заемат повече от осемстотин декара.

Отговорните лица на гробището смятат, че става дума за кражба и че бюстът трябва да бъде търсен по местата за предаване на вторични суровини. Те смятат, че бюстът няма да бъде намерен, тъй като едва ли ще бъде предаден в неговата цялост. Директорът на ЦСГ твърди, че е много вероятно бюстът да бъде разрушен, за да бъде по-лесно предаден.

Тъй като няма точни сведения за съществуващи наследници на Стефан Стамболов, мястото е било оставено изцяло на грижите на служителите на гробищния парк.

Стамболов е един от най-големите български държавници. Той взима активно участие във въстанието от 1876г., а след Съединението на Източна Румелия с Княжество България през 1885г. той става премиер на България и остава начело на държавната политика до 1894г.

По време на управлението му българската икономика разцъфва, преживява сериозен възход, а самият Стамболов работи усилено, за създаването на трайни транспортни и икономически връзки между България и останалите европейски държави. Неговото дело поставя България на картата на държавите със силно развита индустрия и позволява на страната да запази своята стабилност в период, изпълнен с военни конфликти.

Стефан Стамболов умира през 1895г., след като е нападнат на улицата.

Властите уверяват, че разследват всички възможни версии по случая и потъпкването на паметта на бележития български държавник няма да остане ненаказано.

Снимка: БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *