Ценко Чоков е забелязан в столичен ресторант
18.12.2018
Дипломатическите комуникации са подложени на хакерски атаки
19.12.2018

Българските работодатели – твърдо против увеличението на минималната заплата от догодина

Работодателите се обявиха против решението на управляващите да увеличат минималната заплата от 1 януари догодина. Министерски съвет реши тя да се качи от 510 лева на 560 лева.

Бизнесът в България иска да съществува ясен механизъм, който да определя плановото увеличение на заплатите в страната. Според работодателите предстоящото увеличение не е базирано на каквито и да било икономически показатели, а е резултат от предизборни политически обещания.

Асоциацията на индустриалния капитал отдавна излезе с предложение минималната работна заплата да бъде определяна за отделните икономически дейности и да бъде предоговаряна всяка година според конкретната финансова ситуация.

Те искат предложението им да бъде разгледано от управляващите и да влезе в сила от 2020г., като за следващата 2019г. да бъде взето компромисно решение: увеличението на минималната работна заплата да важи за 73 от 88 икономически дейности в страната.

Синдикатите в страната застанаха зад интересите на работниците, като се обявиха твърдо ЗА увеличението с 50 лева, предвиждано за 2019г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *