Пловдив с шанс да бъде един от четирите центрове за върхови постижения
25.07.2016
Българите масово теглят кредити през лятото
26.07.2016

България не е усвоила около 1 млрд. лв от еврофондовете

Страната ни е изгубила безвъзвратно около 1 млрд. лв. от договорените средства от ЕС за развитие. 5% от европейските фондове за първия програмен период на членство 2007-2014 г., чието действие продължи до рая на 2015 г. Това показва графика в сайта на Европейската комисия, предаде БГНЕС.

Страната ни е в група от общо 13 страни-членки на ЕС с 95% усвояемост. Единствено Гърция е постигнала 99,5% усвоямост на европарите, а в дъното на таблицата са Италия, Румъния, както и Хърватия, която обаче се присъедини по-късно към ЕС.

„Сумата от 237 млн. евро представлява автоматично освободените средства по правилото N+2/N+3 в края на всяка от годините на програмния период. Основните причини, които могат да доведат до загуба на средства, са свързани с недостатъчно реалистично планиране на проектите, което води до забавяне на изпълнението и съответно разходването на средствата; дълга подготовка на големите инфраструктурни проекти и продължителните разрешителни и отчуждителни процедури; забавяне на сключването на договори в някои сфери и незавършени секторни реформи; незадоволително качество на физическото изпълнение на инфраструктурните проекти, водещо до забавяне на верификацията; недостатъчно редовно подаване на искания за плащане към Управляващите органи”, става ясно от отговора на ресорният вицепремиер.

„Относно останалите четвърт милиард евро, които България не е успяла да усвои, то те са загубени основно заради сериозно изоставане на изпълнение на проектите, както и на непризнаване на разходи заради нарушения при обществени поръчки“, казва още той.

Вицепремиерът отчита, че две години и половина след началото на програмния период са обявени общо 144 процедури за набиране на проектни предложения на обща стойност 11 млрд. лв., по които са подадени вече над 10 300 проекта. До края на настоящата година се очаква откриването на още 56 схеми на стойност 2 млрд. лв.
„Сключените договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ са на стойност над 3 млрд. лв., което представлява 20% от бюджета на програмите, „което ни дава увереност, че темпото през този период е значително ускорено”, уверява Дончев.

Припомняме, че заместник-председателя на Еврокомисията по въпросите на бюджета Кристалина Георгиева неотдавна предупреди, че страната ни се забавя сериозно с усвояването на средствата от новия бюджет на ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *