Новият закон за храните предвижда драстични глоби при неспазване на правилата
15.06.2016
Гимнастичката Цветелина Стоянова пострада при тежък инцидент
15.06.2016

Бизнесът ще получи 15 млн. лв по схема за социално предприемачество

„Предстои да стартира схемата „Развитие на социалното предприемачество“, която е на стойност 15 млн. лева и се финансира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (2014-2020)“. Това съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, която участва в тематичен следобед: Световни тенденции в социалното предприемачество. Събитието беше организирано от Глобален предприемачески мониторинг България.

„С осигуреното финансиране ще подкрепим социални предприятия, работодатели, специализирани предприятия, кооперации на хора с увреждания, доставчици на социални услуги и др.“, посочи заместник-министърът. Средствата ще бъдат насочени към осигуряване на психологическо подпомагане и мотивиране на лица от уязвимите групи за включване в заетост; предоставяне на обучения на лицата, за които е осигурена заетост в социалните предприятия, специализираните предприятия и кооперациите на хора с увреждания; подкрепа за осигуряване на заетост за период до 12 месеца.

Заместник-министър Сачева заяви, че МТСП работи активно по разработването на проект на Закон за социална икономика. „В подготовката на нормативния акт сме отворени към предложенията и съдействието на всяка заинтересована организация“, подчерта тя. Заместник-министърът допълни, че целта на Закона е да се дефинират социалните предприятия на основата на ясно определени критерии, да се създадат стимули и механизми, които да подпомогнат функционирането на тези предприятия в страната и да се улесни техният достъп до финансиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *