Коледни и Новогодишни почивни дни
16.11.2020
Днес честваме паметта на Света Екатерина
24.11.2020

Антисоциална политика: Няма да има детски надбавки за всички семейства

През месец октомври Министерството на труда и социалната политика предложи да се върне практиката за детски надбавки от преди 20 г. – детските помощи да достигат до всички български семейства. Предложението от социалното министерство бе да се премахне доходния критерий и по този начин всички български семейства с деца да получават детски надбавки.

Тази седмица стана ясно, че това предложение е отхвърлено и българските семейства с по-висок доход няма да получават детски помощи.

До този момент детските помощи за едно дете са в размер на 40 лв., за две деца – 90 лв., за три деца – 135 лв. За близнаци – по 75 лв. за всяко дете. Родителите, които имат месечен доход до 410 лв. получават детските надбавки, а семейства с доход между 410 и 510 лв. Получават 80% от пълната сума помощи.

Причината за отпадане на предложението за детски надбавки за всички семейства с деца е МВР и по-точно протестите на МВР за увеличение на техните заплата. Увеличението ще бъде с 5%.

Въпреки че предложението за премахване на минилания доходен критерий отпада, все пак ще има повишаване на детските помощи. Семейство с едно дете ще получава по 50 лв. на месец, което е с 10 лв. повече от преди. Това прави 600 лв. на година, което може да подпомогне детето за допълнителни уроци, лагер или нещо друго. Също така се увеличава и доходният праг – 510 лв. Родители, които имат доход между 510 и 650 лв. ще взимат 80% от сумата на детските надбавки.

В момента в България 45% от децата взимат детски надбавки, което е около 500 000 деца.

Новината не се приема добре, защото има семейства, които изкарват малко над минималния доход и въпреки това не получават детски помощи. Говори се и за „по-богати“ семейства, които нямат нужда от тези помощи, но това се счита за „антисоциална политика“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *