Схемата „Автомагистрали“: Управлението на Борисов е раздало милиони левове на избрани компании авансово
14.06.2021
Служебният кабинет: Държавни поръчки за милиони са ощетили малкия бизнес
17.06.2021

ВКП започва проверка на ремонтите на язовири след сигнал за нарушения

Върховната касационна прокуратура ще провери съмненията, че държавата е плащала завишени цени за ремонтни дейности на язовирите в страната.

Причина за обследването е сигнала на Кирил Петков, заемащ поста министър на икономиката, че държавата е похарчила над 2,3 милиона лева за ремонт на язовир, който изглежда като „локва“. Водоемът, за който става дума, е язовир „Пазар дере“ край Ловеч.

Схемата наподобява модела „Автомагистрали“. Язовирът е ремонтиран със средства, предоставени от Министерството на икономиката на Държавната консолидационна компания (ДКК).

Тя от своя страна е възложила ремонта на държавната фирма „Монтажи“, която е възложила дейностите на частни подизпълнители без конкурс.

Кирил Петков публикува и видео в профила на Министерството на икономика, което показва състоянието на язовира, където следи от ремонт няма.

Отговорът на бившите управляващи не закъсня. Неговият предшественик Лъчезар Борисов изрази мнение, че язовирът е бил източен непосредствено преди посещението на служебния министър. За същото заговори и бившият премиер Бойко Борисов, който определи действията на Петков като „режисиран“.

На брифинг днес Кирил Петков съобщи, че други два язовира в Сливенско, са били ремонтирани и платени, но реално не работят.

Това са първите три от общо 10 язовира, които бяха отчетени като приключени от дъщерното дружество на Държавната консолидационна компания (ДКК) – „Монтажи“. Оказва се, че реално обаче всички те са превъзложени на една и съща фирма подизпълнител, без да има законово основание за това. Името ѝ не е ясно. И трите случая ще бъдат предадени на прокуратурата.

Предишна информация потвърди, че над 400 язовира, определени от правителството преди три години като спешно нуждаещи се от ремонт, досега са завършени и платени само 10. Въпросните три язовира са именно в тази група.

От ВКП заявиха, че след проверката и при наличие на открити нередности прокуратурата ще уведоми съответните контролни органи за предприемане на действия по компетентност.

Снимка: Министерство на икономиката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.