Избори 2021: При обработени 95,22% от гласовете ГЕРБ води пред ИТН с 0,25%, чака се вотът от чужбина
12.07.2021
Чакаме окончателни резултати от вота, ГЕРБ и ИТН си размениха взаимни нападки
13.07.2021

Трифонов: ДСБ и “Движение 21” все още не са върнали надвзетата субсидия

Общо 4 379 428 лв. субсидия са прибрали партиите и коалициите за 3 месеца – от 4 април до 30 юни 2021 г. Това показаха данни от справка, публикувана на сайта на Министерството на правосъдието.

Информацията стана повод за остри критики от страна на Слави Трифонов към „Движение 21“ и ДСБ.

По думите му ДСБ, като част от „Демократична България“ е получила 215 936 лева, но още не е върнала надвзетата от нея субсидия в размер на 47 078 лв., а движението на Татяна Дончева, част от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ е получило 41 590 лева от субсидиите, но не е последвало никакво движение по погасяването на дължимите 16 324 лв. от надвзетите субсидии.

Припомняме ви, че 45-ото Народно събрание гласува предложението субсидията да стане 1 лев на получен глас.

Тогава идеята беше напълно подкрепена само депутатите от партията на Слави Трифонов. Така ИТН е единствената партия, която е получила по 1 лв. на глас.

Така ИТН са взели 136 223 лв. , а гореспоменатите партии, които са получили по-малко гласове са получили повече държавни средства.

„В крайна сметка, заради нашето решение да постъпим честно и морално, имаме един парадокс – партии, които са получили значително по-малко гласове на изборите от “Има такъв народ” са прибрали значително повече държавни пари от “Има такъв народ”, написа Трифонов във Фейсбук.

От ДСБ отговориха на шоумена, като отрекоха твърденията, че сумата е била взета само от тяхната партия.

Емил Мачиков бе категоричен, че партията не дължи суми по надвзетата субсидия, а сумата получена от 45-тото НС е била разпределена между всички партии в обединението съобразно коалиционното им споразумение.

Снимка: Монитор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *