Приятели: Звездите от сериала се събират за нов епизод
20.05.2021
Кои са най-безопасните български плажове това лято?
25.05.2021

Спецсъдът отрече да е издавал разрешение за подслушване на политици

След разразилия се през последните няколко дни скандал относно подслушването на политици днес Специализираният наказателен съд (СНС) излезе с позиция, в която отрича да е издавал такова разрешение. Коментарът на ведомството идва, след като Атанас Славов от „Демократична България“ изрази предположение, че разрешения са издадени именно от тази институция.

„Извършена е проверка в съдебните регистри. От нея е установено, че от СНС не е издавано разрешение за прилагане на СРС спрямо настоящия министър-председател на България, нито спрямо лица от политически формации, споменати в медиите“, гласи позицията на съда.

Скандалът се разрасна след като Атанас Атанасов от „Демократична България“ призова служебният министър Бойко Рашков да извърши проверка за подслушвани над 30 политици по време на предизборната кампания тази година. Според думите му сред тях имало както партийни лидери, така и водачи на листи на отминалите парламентарни избори. До момента е известно само името на служебния министър Стефан Янев.

Информацията беше потвърдена и от  служебния вътрешен министър. Рашков коментира още, че получил и данни, според които в ДАНС се унищожават материали, за да се прикрият такива действия. По този повод Софийска градска прокуратура (СГП)възложи проверка на ГДБОП, ДАНС и МВР.

Президентът Румен Радев също коментира темата през уикенда по време тържественото отбелязване на 100 години от създаването на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Държавният глава изрази категоричната си позиция, че всеки скандал за подслушване трябва да бъде проверен. За същото призова и призова Росен Плевнелиев, президент на Република България в периода 2012-2017 г.

Лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов също коментира темата. Той изрази мнение, че няма съмнения, че политическата отговорност, ако не и политическата поръчка за подобни подслушвания на политици е дошла директно от Бойко Борисов. Лично той не е коментирал казуса, но от ГЕРБ го определиха като манипулация.

В позицията си съдът отбелязва още, че дейността на СНС по прилагане на специалните разузнавателни средства се проверява ежегодно от Националното бюро за контрол и до момента в докладите не са констатирани никакви нарушения в тази дейност.

Снимка: БГНЕС

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *