Агресия на столичен булевард: Мъж влиза с крак в колата на жена
02.06.2021
Санкциите от САЩ предизвикаха бурни политически реакции
03.06.2021

САЩ наложиха санкции на Пеевски, Божков и Желязков

Въз основа на закона „Магнитски“ САЩ наложиха санкции срещу Илко Желязков, Делян Пеевски и Васил Божков. Всички фирми, които по някакъв начин са свързани с посочените лица, също ще бъдат санкционирани.

В доклада на американското финансово министерство Пеевски и Божков са определени като „крупни български олигарски“, а Желязков е обвинен в предлагане на подкупи за информация, която е предоставял именно на бившия депутат от ДПС.

И тримата санкционирани са с блокирани собственически права и забрана за право на собственост.

Още трима души попадат в черния списък на САЩ. Това са Петър Харалампиев, Красимир Томов и Александър Манолев.

Санкционираните лица получават и забрана за влизане в САЩ, за пренос и услуги и провежданетона транзакции.

През 2020 г. САЩ за първи път наложиха санкции срещу български гражданин, като обвинен в корупция бе съдията Андон Миталов.

След доклада на финансовото министерство на САЩ бившият депутат Делян Пеевски изпрати официална позиция към медиите. Той категорично отрече обвиненията, като заяви, че наложените санкци не съдържат нито един верен факт.

Пеевски се закани да предприеме законови дейстия срещу обвиненията на САЩ и обяви, че вече се е свързал с адвокатите си.

Днес сутринта ДПС също излязоха с позиция, в която обявиха, че очакват факти от САЩ за причината за налагането на санкциите срещу Делян Пеевски.

По-късно темата коментираха и президентът Румен Радев, както и бившия премиер Бойко Борисов.

Борисов заяви, че няма отношения с Пеевски и ГЕРБ не е получила нито стотинка от Божков. Експремиерът заяви, е подкрепя санкциите и се надява институциите у нас да се задействат.

На свой ред Румен Радев бе лаконичен. Президентът заяви единствено, че когато той е говорил за тези неща, мнозина други са мълали.

Снимков материал: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *