ИТН: Христо Иванов и Мая Манолова водят нещата към следващи избори
29.07.2021
Петър Илиев вероятно ще е номинацията за премиер на ИТН
30.07.2021

Румен Радев връчва на ИТН мандата за правителство днес

Президентът ще връчи мандат за създаване на кабинет на ИТН днес от 17:00 ч. Това обяви самият той на посещение в Плевен, като добави, че страната ни има нужда от редовно правителство час по-скоро.

Първоначално държавният глава заяви, че няма намерение да връчи мандат, докато преговорите между партиите не покажат добър резултат. И докато в началото на седмицата изглеждаше сякаш политическите сили ще успеят да се споразумеят за конкретни политики и да съставят правителство, то след скандалите от изминалите 2 дни това изглежда все по-трудно.

Напрежението между „Има такъв народ“ и другите протестни партии ескалира в сряда и четвъртък. Христо Иванов и Мая Манолова обвиниха ИТН в заиграване с ДПС. От своя страна от партията на Слави Трифонов им отвърнаха, че с това тяхно поведение ще се стигне до нови избори – нещо, на което Бойко Борисов ще се радва. Вината ще е на „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“, категорични са от ИТН.

ИТН, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“ имат общо 112 депутата в Народното събрание. За да имат мнозинство им трябват обаче поне 121 гласа от общо 240. Поради тази причина преговори бяха проведени и с БСП, които имат 36 места в парламента.

Исканията на партиите са отдалечаването на ГЕРБ и ДПС от властта.

Снимка: Свободна Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *