ГЕРБ вика Рашков в НС заради твърденията му за незаконните подслушвания
21.07.2021
ИТН очаква да е готова със състав на правителство до края на седмицата
27.07.2021

Продължават преговорите за съставяне на правителство, президентът ще изчака с връчването на мандата

Продължават преговорите между парламентарните партии за съставяне на ново правителство след изборите на 11 юли. От своя страна Румен Радев, президент на България, обяви, че ще връчи мандата на ИТН, спечелила изборите, когато партиите гарантират, че са постигнали резултати от проведените преговори.

В петък лидерите на ИТН се срещнаха с „Демократична България, а през уикенда бяха проведени срещи и с БСП, ДПС и „Изправи се! Ние идваме“. Още в края на миналата седмица от партията на Слави Трифонов бяха категорични, че бившите управляващи от ГЕРБ няма да бъдат поканени на разговорите за сформиране на правителство.

Какво стана ясно от преговорите досега?

Въпреки първоначалните обвинения и критики за тайна връзка с ДПС заради предложения кабинет от ИТН, от партията на Трифонов се срещнаха с техни представители. По-късно формацията обяви, че няма да търсят подкрепа от партията на Мустафа Карадайь, а просто са изложили своите приоритети в програмата за управление.

След срещата между ИТН и „Демократична България“ стана ясно, че двете партии споделят възгледите си относно смяната на главния прокурор и Висшия съдебен съвет, както и по отношение на закриването на специализираните съдилища – приоритети, които са от ключово значение за представителите на „Демократична България“.

Изводите от разговорите на ИТН с БСП и „Изправи се БГ! Ние идваме“ са сравнително идентични. Партиите са постигнали принципно съгласие около социалните политики.

От БСП обявиха, че ще преценят дали ще подкрепят кабинет на ИТН, след като видят състава му, но относно политическите възгледи е имало повече допирни точки, отколкото различния. От формацията на Мая Манолова пък обявиха, че има нужда от реформа в съдебната система и категорично заявиха позицията си за неучастие на ДПС и ГЕРБ във властта.

Как обаче ще бъде съставено правителство на практика все още остава неясно или поне неразбрано от обществото след проведените разговори.

Днес започват работните срещу на експертите, като окончателен срок за финализиране на програмата с приоритети не е даден. На този етап остават очакванията за гласуване на правителство в началото на август – срок, който бе прогнозиран от зам.-председателя на ИТН.

Снимков материал: БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *