Паркоместата в София струват колкото едностаен апартамент
14.05.2021
Около 10 000 деца не бяха приети в детска градина след първо класиране
18.05.2021

Ключови рокади в МВР – необходима смяна на кадри или политическа чистка?

Само няколко дни след като Бойко Рашков застана начело на служебното министерство на вътрешните работи, служители на ключови позиции бяха освободени. Пръв бе освободен административния секретар Бойко Славчев. Посочената причина за отстраняването му бе, че е придобил право на пенсия.

Освободен от длъжност бе и ръководителя на дирекция „Инспекторат“ в МВР Николай Гешев, а като повод отново бе посочен придобиването на право на пенсия.

Ден по-късно главният секретар на МВР Ивайло Иванов също бе отстранен. В мотивите на служебното правителство е записано, че „правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи – главен комисар Ивайло Стефанов Иванов, се предлага да бъдат прекратени във връзка с нарушение на основни принципи за работа в МВР, изразяващо се в незачитане и негарантиране на правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство, като и в липса на обективност и безпристрастност, с което е накърнил престижа на МВР както пред служителите на МВР, така и пред обществото“.

Мотивите отбелязва още, че при неутрализиране на протеста служителите на МВР са допуснали грешки от организационен и тактически порядък.

Според политическия анализатор Цветанка Андреева има смисъл в смяната на кадри само ако се провежда реформа и всичко останало е политическа чистка. По думите ѝ зад рокадите не е стоял реален аргумент.

„Виждаме как ако битката беше между ИТН и ГЕРБ, вече битката се води между служебното правителство и ГЕРБ“, коментира Андреева пред Bulgaria ON AIR.

Политическият анализатор изрази мнение, че действията на служебния кабинет са „лични стратегии и реваншизъм за бъдещи политически планове“.

Междувременно служебният министър на вътрешните работи се закани, че смяната на кадри ще продължи. По всичко изглежда, че отстранени от постовете си ще бъдат и свързаните или смятаните за близки до ГЕРБ местни полицейски началници. В някои области служителите на МВР вече са излезли в болнични или отпуск. Тези действия сред държавните служители се приемат като опит да предотвратят уволненията си.

Снимка: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *