Въвеждат комбинирани PCR тестове
08.10.2020
Днес честваме църковния празник Петковден
14.10.2020

Как да различаваме Covid-19, грип и настинка?

Промяната на времето, студът и дъждовете са предпоставка за отслабване на имунитета. Именно затова есента се нарича и сезонът на грипа. Тази година трябва да сме още по-внимателни.

Не трябва да забравяме, че дори да се почувстваме зле или отпаднали, няма как да бъдем напълно сигурни, че сме заразени с Covid-19.

Коронавирусът, грипът и настинката се различават, макар че някои от симптомите им се препокриват.

Грипът и коронавирусът са трудни за различаване, защото първоначалните им симптоми са сходни – температура, болки ставите, кашлица и главоболие. В някои случаи болният може да има хрема и отпадналост. Въпреки сходните симптоми, ако болният киха и има възпалено гърло, това е сигурен знак, че не е болен от Covid-19.

Загубата на мирис и вкус е много често срещан симптом на коронавирус. Не става въпрос за запушен нос, защото дори когато сме с възпалено гърло и запушен нос, все още имаме обоняние.

В началото е по-трудно да се направи разлика между грип и настинка. Настинката обикновено минава за около седмица. Започва с хрема и възпалено гърло, след което може да започне суха кашлица или кашлица с храчки.

При грипа симптомите са по-остри и може да преминат по-бавно. Симптомите се проявяват веднага, а не постепенно. Характерните признаци за грип са температура, втрисане, хрипове, главоболие и суха кашлица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *