Политическо напрежение: ИТН не успя да състави правителство, какво следва?
13.08.2021
След консултациите при Радев: ИТН няма да подкрепи трети мандат, ГЕРБ връщат втория
17.08.2021

Кадри с брутално полицейско насилие от протестите през 2020 г. предизвикаха бурни реакции

В късния петък следобед в интернет пространството се появи 18-минутен запис, който показва брутално полицейско насилие срещу протестиращи през лятото на 2020 г., когато започнаха демонстрациите с искане за оставка на тогавашния министър-председател Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Във видеото се вижда как около десетима служители на реда бият, влачат и ритат изцяло неподвижни граждани, които са с белезници и не могат да се защитят по никакъв начин.

За насилието беше съобщено още преди година, като част от битите граждани разказаха пред медиите за случилото се. Вследствие четирима полицаи бяха наказани с административни наказания, за някои те дори вече са изтекли.

Оказва се обаче доказателствата за това брутално насилие са били прикривани цяла година. Записът е заснет е от охранителна камера, поставена под колоните на сградата на МС, която се контролира от НСО.

Още повече – в разпространеното видео от петък става ясно, че много повече от четирима полицаи са упражнявали насилие. МВР е разполагало с тези кадри още миналата година, а справедливи наказания липсват.

Кадрите на бруталното насилие предизвикаха бурни реакции не само сред обществото, но и сред политиците. В събота председателят на 46-ото НС Ива Митева обяви, че свиква извънредно заседание, на което да бъде изслушан вътрешният министър. По-късно от „Демократична България“ поискаха на въпроси в парламента да отговаря и главният прокурор Иван Гешев. Председателят на НС изрази своето съгласие.

Обвинител номер едно обаче отвърна, че изслушване на главния прокурор би било нарушение на разделението на властите и той няма как да предостави информация за дела, които не са приключили, тъй като спрямо закона няма право да разполага с нея.

Въпреки това сред обществото остава големият въпрос – ще понесат ли адекватни последствия служителите на реда, които са превишили правомощията си и докога такива нелепи случки ще бъдат прикривани именно от институциите, които трябва да се грижат за законността и реда в държавата.

Снимка: Стопкадър от Youtube

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *