Служебното правителство поиска предсрочно освобождаване на Гешев, ВСС решава
19.07.2021
Уволниха шефа на АПИ, проявявал своеволия
20.07.2021

Стойчо Кацаров VS. „Пирогов“: Скандалът се разраства, очакват се още протести

Скандалът в най-голямата спешна болница се разраства след изнесената информация от служебния здравен министър, че той е един от пациентите с фалшиви епикризи, издадени от болница „Пирогов“.

Служебният министър показа документи, които доказват, че през януари той се е сдобил с фалшива диагноза и фиктивна хоспитализация в лечебното заведение, без реално да е боледувал. Повод за документите стана уволнението на бившия директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Балтов беше освободен от поста си, след като проверка на НЗОК доказа, че в болницата има отчетена, но неизвършена дейност за над 1 млн. лева

Според служебния министър повечето хора, на които са издадени фалшиви епикризи, вероятно не знаят за тях.

От „Пирогов“ отрекоха обвиненията. Доктор Христина Каменова коментира пред медиите, че Стойчо Кацаров собственоръчно е подписал всичките необходими задължителни декларации за хоспитализация в болнично заведение.

Самият Кацаров потвърди, че действително е подписал две декларации, но те не са за хоспитализация, а за информирано съгласие и обвини лечебното заведение във фалшификация на неговия подпис.

Медиците от „Пирогов“ излязоха на няколко протеста в защита на професор Асен Балтов и застъпиха за медицинската практика в лечебното заведение. Протестиращите настояват за оставките на директора на НЗОК и на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Междувременно друга група лекари пък започнаха подписка в защита на служебния министър и се обявиха против източването на Здравната каса.

Всички документи по случая са предадени на прокуратурата и разследването на случая предстои.

Снимка: Faktor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *