Продължават преговорите за съставяне на правителство, президентът ще изчака с връчването на мандата
26.07.2021
Депутатите изслушаха Кацаров и Рашков в НС, очакват Гешев в четвъртък
28.07.2021

ИТН очаква да е готова със състав на правителство до края на седмицата

До края на седмицата би трябвало да има готов кабинет с имена.  Това прогнозира депутатът Радостин Василев от „Има такъв народ“.

При откриването на 46-ото Народно събрание миналата сряда председателят на ИТН Тошко Йорданов определи срок от 15 дни за съставяне на правителство.

От своя страна президентът Румен Радев коментира, че има готовност да забави връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство „до постигането на резултати от преговорите“ за бъдещия кабинет.

Представителите на ИТН и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ водиха разговори по темите социална и икономическа политика и бюджет. От ДПС заявиха, че не участват в експертните преговори.

Докато политическите сили от новия парламент обсъждат политики, въпросителните около името на следващия премиер растат. В публичното пространство се спрягат няколко възможности.

Една от тях е сегашният служебен премиер Стефан Янев. Янев и политиките на служебното правителство получиха голяма доза одобрение от обществото през последните месеци.

Кирил Петков, друга фигура от служебното правителство, също влиза във възможния списък. Самият той обаче обяви, че никой не му е предлагал да заеме министерски пост до този момент.

Имената на Петър Илиев от ИТН, който първоначално беше предложен за правосъден министър и Любомир Каримански също влизат в този списък. Но изборът ще бъде доста внимателен след първоначалното неодобрение на предложения Николай Василев.

За министри Кирил Петков, както и Бойко Рашков, Янаки Стоилов и  Велислав Минеков са предполагаеми имена и в новия кабинет. Развоят на събитията предстои.

Снимка: БГНЕС

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *