Трети декември: Международен ден на хората с увреждания
03.12.2020
Атанасовден: Днес честваме паметта на Свети Атанасий Велики
18.01.2021

Йордановден: Православната църква почита Богоявление

На 6-ти януари православната църква чества празника Йордановден. Днес празнуват всички с именатa Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана, Божан, Божана, Божидар, Божидара.

Според Библията на днешния ден Исус Христос е кръстен в река Йордан от Йоан Кръстител. Йордановден е най-древният празник според православната църква.

На този ден традицията повелява хвърляне на кръст в ледени води. Млади мъже се хвърлят за кръста и който го хване първи, ще бъде здрав през цялата година. Има и народно поверие, че нощта срещу Богоявление небето се отваря и всеки, който го види, ще получи всичко, за което мечтае.

Друг обичай е мъжко хоро в ледените води. Ако хвърленият кръст замръзне, това означава, че цялата година ще бъде добра. Също така поверията гласят, че ако времето е сухо и студено, годината ще бъде плодородна.

Въпреки епидемичната ситуация и тази година в много български градове ще бъде спазена традицията. В Калофер много мъже се хванаха на хоро в река Тунджа, а кръстът бе предаден на най-малкия участник. Според местните хора водите макар ледени са лечебни.

В София кръстът се хвърля в езерото в кв. Дружба, в Пловдив – в река Марица. В Бургас кръстът ще бъде хвърлен от моста.

Снимков материал: kalofer.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *