Отстраниха и директора на полицията в Пловдив
24.06.2021
„Автомагистрали“ дала 84 млн. лв. авансово за ремонт по АМ „Хемус“
25.06.2021

ГДБОП разследва 14 трансплантации в болница „Лозенец“

ГДБОП разследва 14 трансплантации, извършени в правителствената болница „Лозенец“. Информацията бе съобщена от служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

След като Стойчо Кацаров, заемащ поста здравен министър, изпрати документация за операциите, извършвани в болницата, към МВР, са образувани досъдебни производства.

Бойко Рашков заяви, че спрямо първоначалната информация са извършени груби нарушения на медицинската практика и закона и виновните лица трябва да си понесат последствията.

Скандалът с незаконните трансплантации започна, когато здравният министър обяви, че в лечебното заведение са взимани бъбреци от донори от Украйна и Молдова и са присаждани на пациенти от Израел и Япония.

Донори и реципиенти са представяни като чичовци и племенници, но последващите проверки показали, че документите им са фалшиви. Властите ни са потърсили помощ и от Молдова.

Съмнителните операции костваха позициите на ръководството на „Лозенец“. Дългогодишният директор проф. Любомир Спасов също бе освободен.

Снимка: lozenetz-hospital.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *