Ваксинираните европейци ще пътуват свободно от една страна в друга
11.06.2021
Кацаров настоява лимитите за болницитe да отпаднат
14.06.2021

Футболът, който всички ще запомним: Евро 2020 и Кристиан Ериксен

Събитията от Европейското първенство по футбол през последните дни развълнуваха целия свят и накараха дори тези, които не са футболни фенове, да усетят магията на този спорт.

Малко преди края на първата част на мача между Дания и Финландия на 12 юни, звездата на “червените” Кристиан Ериксен колабира и се строполи на терена.

Капитанът Симон Кяер реагира светкавично, оказа му първа помощ, а след това организира съотборниците си, които направиха „щит“, с който защитиха играча от камерите. Наложи се лекарска намеса и медиците започнаха да правят сърдечен масаж на футболиста, който изгуби съзнание. Кристиан Ериксен бе изнесен от терена на носилка, а играта бе прекъсната.

По-късно стана ясно, че бързата и адекватна намеса на Кяер се е оказала ключова за спасяването на живота на футболиста. Освен, че помогна на съотборника си, той отиде и при съпругата му, за да я успокои, че половинката ѝ ще бъде добре. Действията му го превърнаха в един от героите на тази история.

Феновете на Финландия също постъпиха достойно, като дадоха един от своите флагове, които защитаваха Ериксен от камерите, докато го изнасяха от терена.

Герои бяха и лекарите, които реагираха светкавично и спасиха живота на покосения футболист. Стана ясно, че дори един от тях е наш сънародник – доктор Валентин Великов, който е бил дежурен по време на мача.

Кристиан Ериксен все още е в болница, но вече е в стабилно състояние. Стана ясно, че футболистът е получил сърдечен арест. Днес в медиите излезе послание, което датчанинът е отправил към феновете и съотборниците си.

„Няма да се предам. Чувствам се по-добре, но искам да разбера какво се случи с мен“, казва Ериксен.

Футболистът изрази благодарност към всички, които са му помогнали да се съвземе.

Тази случка направи Дания победител в сърцата на феновете на Евро 2020. Дори и датчаните да не вдигнат трофея, те направиха нещо много по-голямо – показаха на света, че футболът е много повече от просто игра.

Снимка: Gong.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.