В Швейцария отхвърлиха предложението за гарантиран доход за безработни
06.06.2016
България изостава с усвояването на еврофонодвете
06.06.2016

EК отпуска 111 млн. евро за промоционални земеделски програми за 2016 година

Българските продукти, които са вписани в Европейския регистър за защитено географско указание, могат да кандидатстват за приоритетно финансиране от промоционалните европейски програми, съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Европейската комисия отпуска общи 111 млн. евро за промоционалните програми за 2016 година. Самото кандидатстване вече е максимално улеснено и ще става по електронен път директно в ЕК. „Именно участието на родните производители в тези програми е един от начините страната ни да се позиционира по-добре на външните пазари“, изтъкна министър Танева.

Министърът на земеделието и храните припомни, че горнооряховският суджук е първото българско защитено наименование, вписано в Европейския регистър. „Вторият продукт е българското розово масло. Имаме вписани четири български месни продукти с традиционно-специфичен характер. В процедура е „Говежда пастърма“ и още три хранителни продукта“, каза още министър Танева. Тя допълни, че традиционните български храни, включително и пчелният мед, имат основание да бъдат вписани в регистъра. „Тези продукти са приоритизирани при участие в промоционалните европейски програми“, поясни Десислава Танева.

Едно такова вписване в регистъра, означава традиция, качество. Бих посъветвала производителите, всички, които имат такива защитени географски указания на вина – ние имаме най-много, да участват в тези промоционални програми, така, че да имат повече пазарен дял навън, защото той носи по-висок доход, добави тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *