Какво се случва с наши гурбетчии, които искат да прехвърлят пенсионните си осигуровки, завръщайки се в родината
15.08.2018
Агресивен австриец удари камериерка в хотел в Златни пясъци
16.08.2018

Днес отбелязваме Успение Богородично!

На днешната дата почитаме името на Божията майка. Всяка година, на 15 август, отбелязваме Голямата Богородица, както е по-познат празникът Успение Богородично. Днес, повод да почерпят имат всички благословени да носят имената Мария, Мариана, Богдан, Богдана, Божан, Божана, Божидар и Божидара, както и техните производни.

Богородица се счита за закрилница на всички жени, както и покровител на дома. Днешният ден е най-големият, летен християнски празник и множество миряни посещават храмове и се молят искрено, вярвайки, че на този ден всичките им молби ще бъдат чути. Датата е особено важна за бездетните майки, тъй като се смята, че на този ден молбите им биват чути. Традиционно младите невести носят дарове в църквата и ги поставят пред иконата на Света Богородица.

На тази дата, според Библията, настъпва краят на земния път на Мария – Божията майка. Името на празника е описва начина по-който се счита, че е протекла смъртта на Мария, а именно спокойно и по-скоро приличащо на заспиване. Според преданието учениците на Исус заедно изпратили Божията майка в последния ѝ земен път.

На 15 август се извършват множество курбани из цялата страна, за да бъде плодородна годината и домовете да са благословени. Трапезата на българина, на днешния ден, включва питка, царевица, диня, грозде, тиква и житни култури.

Честит празник на всички, които празнуват имен ден на тази свята дата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *