Протестите на бизнеса срещу Covid мерките продължават
Протестите на бизнеса срещу Covid-мерките продължават
09.09.2021
Удължава се времето за преброяване
29.09.2021

Covid-19 и третата доза ваксина

Третата доза и допълнителна защита ще навлезе скоро и в България. След като FDI в САЩ обявиха ,че за хора над 65 годишна възраст и рискови граждани е добре да се ваксинират с трета доза , светът се обърна и предприе курса към третата доза ваксинация. Дали това ще намали бройките и може ли глобално да заличим ковид 19 ?

Според повечето здравни експерти и анализатори третата доза ще доведе до по – дълготраен имунитет при хора ,които не могат да го изградят естествено . Всяка страна, включително и България ще прецени сама дали да се стигне до трета доза или е напълно достатъчно да се остане с две дози. До няколко дни трябва да излезе становището кога и в какви случаи е подходящо да се сложи трета доза. Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров даде няколко изявления ,според които смъртността в България от covid – 19 е с високи стойности,което е притеснително. Смъртността е главно при възрастните хора . Министърът заяви,че те ще му бъдат приоритет и ваксинацията ще бъде насочена главно към тях.

Според последни статистики 95% от починалите не са били ваксинирани.

Препоръчва се ваксинацията . Смъртност след ваксина има едва при 1 от 1000 случаи. В България най- предпочитаната ваксина е Модерна . Статистиките показват ,че голяма част от населението избира този продукт за ваксиниране. Най – нежелана се оказва АстраЗенека.

Третата доза ще навлезе и в съседката ни , Гърция. Правителството на държавата обяви ,че от 30 септември ще започне процесът на ваксинация и с трета доза.

Мерките се затягат, а ваксинацията става все по-наложителна ако искате да излезете от страната и дори вече на някои работни места. Целта на това е да се избегне грозната ситуации , в която беше поставен света миналата година. Колкото повече ваксинирани хора има , толкова се намаляват шансовете за разпространение на болестта.

Безопасна ли е третата доза ?

Според клинични изследвания на компанията Pfizer третата доза е със същите странични ефекти ,като втората , а те са около 64% изпитват умора, 48% – главоболие , а 40% – втрисане и болки в мускулите. В Израел ситуацията стои по – различен начин там има хора ,които са получили алергична реакция и дори случай на миокардит при мъж в 30-те , но той е излекуван успешно. Не може все още да се даде ясно становище дали третата доза е безопасна .

Според повечето изследвания две дози ти осигуряват имунитет в период от 6 месеца , с третата доза този период ще се удължи. Главната идея на допълнителната доза е да се изгради допълнителен имунитет ,който ще доведе до това инфекцията да протече по-леко и без сериозни усложнени.

В заключение : Повечето експерти вярват в това ,че първото и най-важно е неваксинираните да се ваксинират, а след това да се говори за допълнителни дози. След различни проучвания и опити се стига до това, че трябва населението да е ваксинирано, ако искаме да излезем от тази пандемична обстановка и постоянните мерки. Всяко едно правителство ,включително и това на Българи призовава гражданите да бъдат отговорни за здравето си и това на околните , и да се ваксинират.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *