Банките отчитат рекордни печалби
02.08.2016
Има съмнения за химическа атака край сваления вчера руски вертолет в Сирия
03.08.2016

BMW планира автономен автомобил

BMW, Intel и Mobileye обединяват усилията си, за да превърнат в реалност концепции за мобилност и напълно автономното управление на превозни средства. Трите лидера в областта на автомобилостроенето, технологиите, компютърното зрение и машинно самообучение си сътрудничат, за да въведат в серийно производство решения за високо и напълно автономно шофиране до 2021 година, съобщава на сайта си баварския производител на автомобили, цитиран от infostock.

Моделът BMW iNEXT ще бъде основата на стратегията за автономна мобилност на баварците и база за развитие на флотилии от автономни превозни средства за движение не само по магистрали, но и в градски условия. Трите фирми вярват, че технологиите за автономно шофиране ще направят пътуването по-безопасно и по-лесно.

Целта на сътрудничеството е да бъдат разработени устойчиви в бъдещето решения, които не само да осигурят възможност на водача да свали ръце от волана по време на управление (hands-off или ниво 2 на автономност), но и да бъдат достигнати нива 3 и 4, при които водачът е освободен от отговорността съответно да наблюдава (eyes-off) и да преценява (mind-off) пътните условия, превръщайки времето прекарано в автомобила в свободно време или време за работа. Това ниво на автономия ще позволи на превозното средство, на техническо ниво, да достигне крайната фаза на автономност т.нар. driver off (ниво 5) – или истинската безпилотна мобилност.

Тримата партньори се споразумяха по отношение на набор от цели и срокове, за разработването на напълно автономни автомобили, базирани на обща референтна архитектура. Още догодина по улици и пътища ще тръгнат тестови возила без шофьори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *