Нападнаха хомосексуална жена в центъра на София
14.02.2019
Изтoчнa Eвpoпa може да се конкурира с Индия и Китай по инвестиции в ИТ сферата
15.02.2019

BBC разкри схема за кучешки боеве с българско участие

BBC разкри жестока схема за организация на кучешки боеве и продажба на кучета, обучени да участват в жестоки битки. Ръководителят на престъпната група е българин от град Русе, собственик на развъдник за кучета от породата питбул и на фирма за транспорт на животни.

Журналисти от британската медия са провели разследване под прикритие, като са се представили за купувачи, търсещи куче за боеве.

Те се свързали с Ивайло Николов, който им предлага да поръчат куче от развъдник в Молдова, на цена от 3000 евро. Екипът на BBC се поинтересувал как ще бъде извършен превоза на животното, тъй като европейските закони забраняват продажбата на кучета, използвани за битки, но Николов бързо ги успокоил, че един от контактите му е ветеринарен лекар, който може да им осигури всички необходими документи.

По данни на разследващите българинът е доставял животни в близо 30 страни по цял свят. Бяха разпространени и обезпокояващи видеозаписи на кучешки боеве, при които ясно се различава българска реч.

Репортажът на BBC предизвика мигновена реакция от страна на организациите за защита на животните. Българското представителство на фондация Четири лапи поиска незабавна намеса на българските органи на реда и прокуратурата.

У нас за организаторите на кучешки боеве съдът предвижда 5 години лишаване от свобода и глоба от 10 000 лева. Въпреки това разкриването на подобни престъпления е изключителна рядкост. Преди всичко поради факта, че с тази дейност се занимават затворени общности с големи финансови възможности.

Снимка: BBC

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *