Около 10 000 деца не бяха приети в детска градина след първо класиране
18.05.2021
Рокадите продължават: Директорът на СДВР е отстранен от длъжност
19.05.2021

АЕЖ: Министрите да разследват посегателствата срещу журналисти, вместо да ги критикуват

Недопустимо – така АЕЖ дефинира изказването на министър Рашков, стоящ начело на служебното министерство на вътрешните работи. Вчера пред БНР той заговори за отстраняване на журналисти от постовете им. В позицията си асоциацията, защитаваща правата на европейските журналисти, призова и служебния министър да разследва посегателствата на журналисти, за да помогне за подобряването на мястото на страната ни в класацията за свобода на словото.

Организацията категорично отбелязва, че „В никакъв случай не е работа на министри или други политици да изразяват мнение кой журналист трябва да води едно или друго предаване“.

Според АЕЖ нито един министър не би трябвало да си позволява да коментира редакционната политика на нито една медия и да обсъжда подбора на кадри според личните си впечатления и предпочитания.

В началото на седмицата служебният министър на вътрешните работи заяви, че ако притежава БТВ би „отстранил“ двама от журналистите от сутрешния блок. Причината е интервю, което те по-рано проведоха с него. От БТВ също излязоха с позиция, в която определиха като „обезпокоително“ това, че длъжностни лица атакуват публично медийни лица от частни медии. Не след дълго служебният министър и вицепремиер заяви, че съжалява за непремерeното си изказване.

От АЕЖ не пропуснаха възможността да посочат и примери за неразкрити посегателства срещу медийни лица. Сред тях са нападението срещу Слави Ангелов, атаките срещу Генка Шикерова, заплахите срещу Николай Стайков, полицейските действия, при които пострадаха Николай Дойчинов и Димитър Кенаров.

Снимка: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *