Бракониери убиха благороден елен в Родопите
05.11.2018
Ромски деца грабят храна от гробовете на Архангелова задушница (ВИДЕО)
05.11.2018

8 причини да не пропускате сутрешната чаша кафе

Кафето е една от най-популярните напитки по цял свят. Благодарение на високото съдържание на антиоксиданти и полезни вещества, изглежда че освен широко употребявано, то е и доста полезно.

1. Кафето може да Ви даде енергия и да ви направи по-умни

Всеизвестен факт е, че кафето помага на хората да се чувстват по-малко изморени и да повишава енергията им. Това се дължи на факта, че то съдържа стимуланта кофеин – най-често използваното психоактивно вещество в света.

След като изпиете едно кафе, кофеинът преминава в кръвта Ви и достига до мозъка.

Много проучвания сочат, че кафето действа ползотворно на мозъчните функции – подобрява паметта, настроението, вниманието, тонуса, а също така ускорява реакциите.

2. Ароматната напитка гори мазнини

Кофеинът се съдържа в почти всяка хранителна добавка за отслабване и това не е случайно. Той е едно от малкото естествени вещества, които горят мазнини. Според различни изследвания кофеинът ускорява метаболизма с от 3% до 11%.

Въпреки обаче че връзката между приема на кофеин и ускоряването на метаболизма е доказана от редица учени, при хората, които редовно консумират напитки, съдържащи кофеин, ефектът върху състоянието на метаболизма значително отслабва.

3. Напитката подобрява физическото представяне

Кофеинът стимулира производството на адреналин и разгражда мастните клетки, използвани за гориво. За организма това означава, че предстои физическо натоварване. Като вземем предвид тези две свойства на кофеина, не е изненадващо, че той подобрява физическото представяне с 11-12%.

С други думи, ако изпиете чаша силно кафе половин час преди тренировка, със сигурност ще усетите разликата.

4. Кафето съдържа важни за организма витамини и минерали

Една чаша кафе съдържа:
• 11% от препоръчителния дневен прием на витамин B2
• 6% от препоръчителния дневен прием на витамин B5
• 3% от препоръчителния дневен прием на витамин на манган и калий
• 2% от препоръчителния дневен прием на витамин на магнезий и витамин B3

5. Чаша топло кафе може да Ви предпази от диабет, болест на Алцхаймер, деменция и дори инфаркт

Много съвременни проучвания изследват връзката между редовната употреба на кофеинови напитки и риска от различни заболявания.

Данните сочат, че при хората, които пият кафе редовно рискът от диабет тип 2 е по-нисък с 7%, а рискът от заболяване от Алцхаймер пада с 65%.

Учените все още подробно изследват връзката между употребата на кафе и сърдечните заболявания. До момента резултатите са противоречиви. Доказан е фактът, че кафето повишава кръвното налягане и не се препоръчва при хора, страдащи от хипертония, но в същото време проучванията в областта показват, че жените, любители на кафето, могат да се похвалят с по-нисък риск от инфаркт и сърдечни заболявания.

6. Кафето се бори с депресията и Ви прави по-щастливи

Депресията е сериозно заболяване, което значително влошава качеството на живот на болния.

През 2011г. Харвардският университет организира изследване, което показва, че при жените, които пият по 4 чаши кафе на ден, рискът от депресивни състояния е с 20% по-нисък.

7. Ароматното кафе е най-значителния източник на антиоксиданти в западния свят

За хората от западния свят, кафето може да се окаже един от най-здравословните елементи в диетата им.
Това е така, защото напитката е изключително богата на антиоксиданти, а според много проучвания повечето европейци и американци си набавят повече антиоксиданти от кафето, отколкото от плодовете и зеленчуците, които консумират.

8. Напитката може да Ви помогне да живеете по-дълго

Според съвременните проучвания кафето значително намалява риска от някои тежки заболявания, прави ни по-щастливи и допринася за отличното състояние на организма ни с някои от ключовите витамини и минерали, от които имаме нужда.

След всичко казано дотук, не е изненада, че напитката, позната по цял свят може да ни донесе дълголетие и по-добро качество на живот и не ни остава нищо друго освен да се насладим на следобедна чаша ароматно кафе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *