Стрелба в Хюстън отне живота на 18-годишен ученик
14.11.2018
МВР излезе с изявление по повод на мащабните протести от последните дни
14.11.2018

8 лесни начина за превенция срещу диабет

Днес е Световният ден за борба с диабета. Диабетът е хронично заболяване и засяга милиони души по цял свят. За щастие, превенцията е напълно възможна. Тази статия ще Ви предложи няколко дребни промени в начина Ви на живот, които могат да Ви предпазят от хроничното заболяване.

Освен ограничаването на захарта, бързите въглехидрати, редовното движение и поддържането на нормално тегло, ето какви са превантивните мерки, които буха могли да Ви спасят от коварното заболяване:

1. Пийте достатъчно вода

Пиенето на повече вода може да Ви помогне да ограничите или да се откажете напълно от напитките с високо съдържание на захар и подсладители.

Освен това много изследвания показва, че достатъчният прием на вода успешно регулира нивата на кръвната захар и производството на инсулин.

2. Откажете цигарите

Тютюнопушенето безспорно е навик, който сериозно вреди на организма. Много изследвания доказват връзката между тютюнопушенето и заболяванията на сърдечно-съдовата система, рака на белите дробове, гърдата, простата и други.

Според последните проучвания в сферата пушенето повишава риска от диабет с 44% при пушачите, които се ограничават с до 20 цигари на ден, и с 61% при хората, които пушат повече от 20.

Друго изследване сочи, че при решилите да загърбят вредния навик, след 5 години рискът е с 13% по-малък, а след 20 години те имат същия процент риск, като преди да започнат да пушат.

Лошата новина е, че всичко казано дотук важи не само за активните пушачи, но и за тези, които прекарват време сред цигарен дим.

3. Избягвайте заседяването

От ключово значение за превенцията на заболяването е физическата активност. Заседяването е един от най-опасните фактори за развитието на диабет. Проучванията показват, че нулевата физическа активност повишава риска от заболяване с 91%.

Спортът не е любимото занимание на всеки, но тук става въпрос преди всичко за движение. Специалистите препоръчват, ако работим седнали, да ставаме на всеки час, да се разхождаме в обедната си почивка или да предпочитаме стълбите пред асансьора.

За съжаление, въпреки че това е една от най-лесните стъпки в превенцията на диабета, често се случва така, че хората не успяват да променят своите навици. Ако обаче сте решени да се погрижите за здравето си, си поставете реалистични цели – разхождайте се, докато говорите по телефона, паркирайте колата по-далеч от дома си или измислете друг начин да се раздвижите, който да Ви е по-приятен.

4. Яжте храни, богати на фибри

Храните, богати на фибри, са изключително важни за стомашно-чревния тракт и контрола на теглото. Изследванията показват, че фибрите спомагат за поддържането на нормално ниво на кръвна захар и инсулин в кръвта.

Някои от храните с високо съдържание на фибри, които не бива да пропускате са: ябълким круши, горски плодове, моркови, цвекло, леща, овесени ядки, пуканки и още много.

5. Не забравяйте за витамин D

Витамин D играе ключова роля в поддържането на нормални нива на кръвна захар.

Учените настояват, че високите нива на витамин D в кръвта могат да намалят риска от диабет с повече от 40%. Техните изследвания показват, че при пациенти, които приемат контролирани дози витамин D, клетките, отговорни за производство на инсулин подобряват функциите си, което означава, че нивото на кръвната захар се регулира по естествен начин и рискът от диабет значително намалява.

6. Избягвайте обработените храни

Полуфабрикатите и обработените храни съдържат множество подобрители на вкуса, трансмазнини и бързи въглехидрати, които се отразяват пагубно на организма. Консумацията им предразполага към сърдечни заболявания, поддържане на нездравословно тегло и повишава значително риска от диабет.

7. Насладете на чаша кафе или чай

Многобройни изследвания в сферата доказват, че кафето и чаят спомагат за снижаването на риска от заболяване от диабет. Учените вярват, че това се дължи преди всичко на голямото количество антиоксиданти, които те съдържат.

8. Доверете се на билките

Всички знаем, че някои растения имат лечебни свойства и са сериозно оръжие в борбата с много заболявания.

При високи нива на кръвна захар, можете да се възползвате от лечебната сила на куркумина, който се съдържа в куркумата. Той е известен с антивъзпалителното си действие и в продължение на векове е използван, като едно от основните средства на източната медицина. Куркуминът може да понижи инсулиновата резистентност и спомага функционирането на панкреаса.

Друг помощник в борбата с високата кръвна захар е берберинът. Той се съдържа в няколко билки, често използвани в китайската традиционна медицина. Изследванията показват, че той намалява нивата на холестерола и захарта в кръвта.

Световният ден за борба с диабета има за цел да даде повече информация относно начините за превенция, лечение и правилния подход при откриване на заболяването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *