Катастрофа с автобус рани шестима
02.11.2018
Автобус изхвърча от мост в Китай, след като пътничка нападна шофьора (ВИДЕО)
02.11.2018

6 знака, че Ви липсва витамин D

Витамин D е изключително важен за човешкия организъм, а проучванията показват, че с развалянето на времето и идването на зимата, процентът на хората с ясно изразен дефицит на витамин D значително нараства. За разлика от другите витамини той функционира подобно на хормоните в човешкия организъм.

Тялото ни изработва витамин D, когато влезе в контакт със слънчевите лъчи. Витаминът се съдържа и в някои храни, но е почти невъзможно достатъчно количество от него да се набави само от храната.

От недостиг на витамина D страдат близо 1млрд. хора по цял свят, а според данни на МС Общество-България у нас проблемът засяга 80% от населението.

Това са 6 знака, по които можете да познаете, че страдате от дефицит на витамин D.

1. Чести настинки

Витамин D има уникалното свойство да поддържа имунната Ви система силна, тъй като той влиза в пряк контакт с клетките, борещи се с инфекциите.

Ако се разболявате често, особено когато става дума за настинка и грип, може да не Ви достига витамин D. Изследванията показват силна връзка между дефицита на витамина и слабата имунна система.

2. Непрекъсната умора

Този симптом често е подценяван, тъй като повечето хора търсят причината в промяната на климатичните условия или смяната на времето. Ако обаче изпитвате и някои от останалите симптоми, не подценявайте важността на витамин D за Вашия организъм.

3. Болки в ставите и гърба

Витамин D спомага за доброто състояние на костната система, като подобрява усвояването на калций. Според едно от изследванията в областта хората, страдащи от дефицит на витамин D, се оплакват от болки в ставите, краката и ставите 2 пъти по-често.

4. Депресия

Депресивните състояния и лошото настроение също могат да са знак за дефицит на витамин D. Въпреки че резултатите от най-съвременните научни разработки не показват категорична връзка между нивата на витамина в организма и депресивните състояния, практиката сочи, че хората с диагностицирана депресия имат значително по-ниски нива на витамин D в кръвта си.

Трябва да отбележим обаче, че този симптом засяга преди всичко по-възрастните.

5. Косопад

Най-често срещаната причина за косопад при жените безспорно е стресът, но ако губите значително количество коса, може би, е време да се замислите, дали организма Ви не сигнализира за витаминен дефицит. Въпреки че към момента изследванията по темата са оскъдни, е доказан фактът, че косопадът при жените има връзка с недостига на витамин D. Няколко научни работи сочат, че при жените, страдащи от Алопеция Ареата (гнездов косопад), нивата на витамин D са доста под приетата норма.

6. Мускулни болки

В една от научните разработки, разглеждащи значението на витамин D за организма, при 71% от тестваните хора с хронични мускулни болки е открит дефицит на витамина.

Друго изследване показва, че при мускулна болка, съчетана с недостиг на витамин D, още първата доза от дефицитното вещество облекчава болката в 57% от случаите.

Недостигът на витамин D е често срещано явление, което е лесно предотвратимо, но не бива да бъде подценявано. Ако искате да избегнете изброените симптоми, просто наблегнете на по-мазните видове риба и млечни продукти и не пропускайте да се разходите под есенните слънчеви лъчи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *