EK подкрепя България за изграждането на Европейския енергиен съюз
14.06.2016
В Македония вече продават лекарства с марихуана
14.06.2016

552 млн. евро са изплатените суми по ПРСР за 2015г.

На пресконференция зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев заяви, че изплатените средства по Програмата за развитие на селските райони (2007-2013 г.) за 2015 година от страна на Европейската комисия са в размер на 552 млн. евро. Изявлението беше по повод разпространената в медиите информация, че близо един милиард и сто милиона лева за вече изпълнени проекти по програмата са спрени. Той подчерта, че още през месец март тази година, сумите са били възстановени в националния бюджет, като от тях близо 182 млн. евро не подлежат на възстановяване, защото това е сума по авансовото плащане от 2008 година.

„Спрени пари и наложени санкции няма в такива размери. Това са обективните числа“, подчерта Васил Грудев. Той допълни, че в момента има 9 отворени процедури, като при всяка една от тях може да има някаква минимална санкция, а информация по процедурите ще бъде предоставена на Комисията през месец октомври.

Зам.-министърът коментира още, че в доклада за Сертифициращия орган има единствено нанесени бележки за счетоводни корекции. „Към днешна дата има определени санкции в размер на 26 млн. евро, но те са по различни одитни мисии, например: бенефициенти по общини и др. Следващият месец се очаква да излязат резултатите от проверките по енергийни проекти, но те ще е в размер на приблизително 3 млн. евро“, информира зам.-министър Грудев. „Всички решения за налагане на санкции са публични и обявени на интернет страницата на ЕК и всеки може да се запознае с тях“, съобщи още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *