Промени в управлението на онлайн платформата Youtube
25.09.2020
Как да преодолеем сезонната депресия?
28.09.2020

51 години след стъпването на Луната: Япония ще строи завод там

На 20 юли 2020 г. се навършиха 51 години от първото стъпване на Луната. Корабът се казва „Аполо 11“, а първият човек, който е стъпил на Лунатa, е Нийл Армстронг.

Повече от 50 г. след стъпването на естествения спътник на Земята технологиите са толкова развити, че Япония цели построяването на завод на Луната.

Японското космическо ведомство съобщи, че има планове до 2035 г. да изгради завод за производство на водородно гориво. Заводът е с цел драстично намаляване на разходите за транспорт на гориво на Земята.

Строежът трябва да се осъществи на Южния полюс на естествения спътник – предполага се, че там има залежи от лед. От завода ще бъде получавана питейна вода, кислород и водород. Последният компонент може да бъде използван също като гориво не само за придвижване по Луната, а и за полети до орбитиращата над нея станция. За построяването на завода ще бъдат необходими между 21 и 37 тона вода.

Японското космическо ведомство ще си сътрудничи с НАСА за получаване на модерно изследователско оборудване, обмен на данни за лунната повърхност, за съвместното създаване на луноходи и за възможност за изпращане на японски астронавти на Луната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *